hunedoaraturism.ro Web analytics

REZERVATIA DE ZIMBRI SLIVUT-HATEG

VIZITEAZĂ

  În prezent, mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri în toată lumea, toți urmașii a doar 12 străbunici. Cândva, familia zimbrilor ocupa Europa și America de Nord. Zimbrul caucazian a dispărut pentru totdeauna. Ultimul exemplar a murit în 1927, zimbrii fiind vânați de-a lungul timpului fără nicio opreliște, iar trofeele „cap de zimbru” fiind un motiv de mândrie pentru familiile de nobili din zonă. Bourul de pe stema veche a Moldovei și celebritatea timbrelor „Cap de Bour” își au originea în aceasta.

  Un individ mascul, în vârstă de un an, a fost prins și dus în Germania în 1908, unde a trăit 18 ani în captivitate. Din împerecherea sa cu câteva femele de zimbru, au apărut descendenți hibrizi, așa-numiții zimbri europeni, străbunicii celor care mai pot fi admirați astăzi și în pădurea Slivuț. Rezervația de zimbri de la Slivuț găzduiește, în momentul de față, șapte exemplare.

  Pădurea Slivuţ este o rezervaţie forestieră cu o suprafaţă de 40 ha, situată în vecinătatea oraşului Haţeg, în partea nordică. A fost înființată prin inițiativa și demersurile vânătorilor și pescarilor din 12 noiembrie 1958. A fost adusă aici, din Polonia, o pereche de zimbri (Podarec şi Polanka), care s-au acomodat foarte bine noilor condiţii şi numărul lor a crescut treptat. Zimbrii născuți în România au primit nume care încep cu RO - Romina, Roxana, Romanița, Romeo etc. O parte însemnată dintre zimbrii născuţi la Haţeg au luat drumul altor zone din România (Vânători - Neamţ, Bucşani - Dâmboviţa şi Trivale - Piteşti), unde s-au constituit rezervaţii asemănătoare.

  Suprafaţa împrejmuită a rezervației este de 5 ha, dintre care 1,5 ha, partea de la intrarea în rezervaţie, este destinată pentru hrănire şi observare (vizitare), iar restul de 3,5 ha sunt împădurite, asigurând astfel o zonă de odihnă a animalelor.

  Ajungem la această rezervație direct din DN 66 dacă, venind dinspre Deva, urcăm dealul Hațegului și virăm la dreapta pe drumul făcut prin pădure tocmai pentru aceasta. Nu avem cum să ratăm intersecția, ea fiind foarte bine semnalizată prin panoul mare de deasupra drumului care ne spune că am intrat în rezervație.

PROGRAM DE VIZITARE:

Luni – Duminică: 08:00 – 18:00

Preț bilet: 6 lei – adulți 
4 lei – copii

 ADRESA:

DJ660, Hațeg 335500, Județul Hunedoara

DSC_8211
SEB_2014
SEB_1905
SEB_1888
SEB_1985

Fotografii realizate de: Remus Suciu, Claudiu Mladin, Raoul Poenar, Bogdan Bal, Cazan Călin