hunedoaraturism.ro Web analytics

TRASEUL RÂUȘOR

INFORMEAZA-TE

Accesaţi site-ul www.eco-romania.ro sau www.turismretezat.ro pentru a descărca track-ul GPS al acestuia. Pentru o mai uşoară orientare în teren vă recomandăm să folosiţi harta “Ţara Haţegului - Retezat”, disponibilă în numeroase locaţii din destinaţie şi pe site-urile www.eco-romania.ro şi www.zenithmaps.com

Rută: Râușor - Suseni – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Sarmisegetusa

 

Timp de parcurgere: aprox. 1-2 ore

 

Distanţă parcursă: 21,3 km

 

Diferenţa de altitudine: cca. 80 m (daca se merge din Sarmizegetusa spre Râușor, diferența va fi de cca. 600 m)

 

Grad de dificultate: dificil dacă se parcurge în sens invers

 

Suprafaţă: drum asfaltat, drum de pământ

 

        Prezentare: Traseul pornește din Râușor și urmărește drumul asfaltat de pe Valea Râușorului până în satul Suseni. Chiar la intrarea în sat, pe partea stângă, se află Biserica Mânăstirii Colț, iar pe versantul din dreapta ruinele cetății Colț. Se coboară apoi în satul Râu de Mori unde, la intersecția de lângă școală, se alege drumul din stânga spre colonia Brazi. În Brazi, după ce traversați podul peste Râul Mare, continuați la dreapta spre Clopotiva, iar mai apoi până în Sarmisegetusa.

Înainte de a ajunge la drumul național, se cotește la stânga pe un drum de pământ ușor înierbat. Continuați pe acesta până ajungeți într-un punct unde drumul pare că se pierde într-un pârâu, însă aici trebuie să continuați drept înainte cam 5-10 metri prin apa ușor adâncă, lejer de traversat pe margine și pe bolovani. După ce treceți de această porțiune, virați pe primul drum la stânga și continuați până veți ajunge în situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Puteți alege sa vizitați ruinele fostei capitale romane a Daciei sau să continuați înainte până veți ajunge în DN.

Fotografii realizate de: Remus Suciu, Claudiu Mladin, Raoul Poenar, Bogdan Bal, Cazan Călin, Luminița Pintilei