hunedoaraturism.ro Web analytics

TRASEUL POIENI

INFORMEAZA-TE

Accesaţi site-ul www.eco-romania.ro sau www.turismretezat.ro pentru a descărca track-ul GPS al acestuia. Pentru o mai uşoară orientare în teren vă recomandăm să folosiţi harta “Ţara Haţegului - Retezat”, disponibilă în numeroase locaţii din destinaţie şi pe site-urile www.eco-romania.ro şi www.zenithmaps.com

Rută: Sarmizegetusa – Poieni – Valea Criva – Densuș – Peșteana – Breazova – Sarmizegetusa

 

Timp de parcurgere: aprox. 4 ore

 

Distanţă parcursă: 29,1 km

 

Diferenţa de altitudine: cca. 300 m

 

Grad de dificultate: mediu

 

Suprafaţă: drum asfaltat, drum pietruit, drum de pământ, potecă

 

          Prezentare: Din centrul Sarmizegetusei, porniți în sensul de mers spre Caransebeș. Chiar la ieșirea din sat, în dreptul semnului rutier, faceți dreapta pe un drum pietruit. Continuați să mergeți tot înainte pe acesta, în timp ce treceți de alte drumuri ce se intersectează din dreapta și din stânga. Nu după mult timp drumul intră în pădure și începe să urce. În pădure vor fi mai multe intersecții, însă tot timpul trebuie să urmați drumul cel mai folosit sau cu ogașurile cele mai mari. Urcușul continuă până ajungeți într-o poiană largă unde drumul se ramifică în mai multe părți. Aici trebuie să urmați drumul din dreapta care continuă pe curbă de nivel și intră în pădure, după care începe să coboare ușor. Drumul continuă prin pădurea deasă și pe anumite segmente devine mai puțin vizibil, apar copaci doborâți pe drum sau uneori are aspect de cărare. La ieșirea din pădure veți vedea deja jos, în vale, primele gospodării din Poieni. Aici, drumul se pierde complet, iar până în vale puteți urma una din cărările folosite de animale. Ajunși jos, coborâți până la prima intersecție și faceți dreapta pe drumul asfaltat. Urmați drumul asfaltat până în Ștei, iar acolo faceți dreapta spre Densuș. Din loc în loc veți vedea panouri informative despre geologia locului și în special despre vulcanii ce erau în această zonă acum mai bine de 65 de milioane de ani. În centrul comunei Densuș puteți vizita biserica medievală.

   Din centru, traseul continuă la vale și face dreapta pe primul drum asfaltat. Urcați și coborâți dealul ce separă cele două văi, iar la următoarea intersecție faceți stânga și intrați în Peșteana. Aici puteți vizita biserica medievală, Muzeul Satului Hațegan sau biserica reformată.

   Traversați satul mergând tot înainte, fără să faceți stânga spre drumul național. La ieșire din sat, asfaltul se termină și începe un drum pietruit. Continuați pe acesta până la o curbă de 90 de grade spre stânga unde urmați drumul de pământ ce continuă drept înainte, pe la marginea terenurilor cultivate.

   La un moment dat, drumul face două curbe, una la dreapta și una la stânga, iar nu mult după această ultimă curbă, din drum se va desprinde spre dreapta o potecă. La 10 metri după intrarea pe această potecă, drumul virează puternic spre stânga și va ieși în DN. Continuați pe potecă, pe malul râului, până ajungeți în Breazova. Aici faceți dreapta, traversați satul și intrați pe drumul pietruit ce continuă câteva sute de metri până iese în DN. La intersecția cu DN-ul faceți dreapta și în scurt timp ajungeți în Sarmizegetusa.

Fotografii realizate de: Remus Suciu, Claudiu Mladin, Raoul Poenar, Bogdan Bal, Cazan Călin, Luminița Pintilei