recomandări de călătorie

Recomandări de călătorie

Banii: Moneda oficială este Leul Românesc (RON). Majoritatea magazinelor, restaurantelor și hotelurilor acceptă plata cash în moneda locală sau prin card bancar (VISA, MASTERCARD, MAESTRO, etc.). Schimbul valutar se poate realiza la sediul băncilor sau caselor de schimb autorizate.
 
Condiții de călătorie: Cetățenii români se vor legitima cu actul de identitate valabil. Cetățenii străini se identifică cu pașaportul sau cartea de identitate emisă de statul de domiciliu. Pentru intrarea pe teritoriul României nu se solicită viză rezidenților din statele membre UE și cetățenilor americani pentru o perioadă de ședere de maxim 90 de zile. Se recomandă consultarea site-ului www.mae.ro pentru obținerea informațiilor actualizate privind călătoria în România.
 
Reguli de circulație: Limita maximă de viteză în interiorul localităților este de 50 km/h și 130 km/h pe autostradă. Este obligatorie purtarea centurii de siguranță și aprinderea farurilor pe timpul deplasării și este interzisă folosirea telefonului mobil la volan. Pentru circularea pe drumuri din rețeaua națională este obligatorie achiziționarea rovinietei.
 
Limba: Limba oficială în România este limba română. Majoritatea românilor, în special cei tineri, cunosc cel puțin la nivel conversațional limba engleză, putând oferi indicații celor care le solicită. În anumite zone din Ardeal trăiesc comunități de etnici maghiari, care vorbesc această limbă.
 
Numărul unic de urgență în România este 112.