Zona turistică Râușor

   Zona turistică Râușor, un mic paradis de iarnă pentru iubitorii muntelui, a fost înfiinţată în urmă cu peste 40 de ani, prin construirea unui motel cu același nume. Ulterior, în regiune s-au construit zeci de cabane și pensiuni în regim privat, capacitatea de cazare dezvoltându-se într-un mod accelerat.

   În cadrul zonei de agrement Râușor funcționează singura pârtie de schi din Masivul Retezat, reprezentând un punct de plecare pentru iubitorii de schi de tură.

   În fiecare iarnă, odată cu primele zăpezi, Râuşorul se trezeşte la viaţă. La sfârşit de săptămână, în mica staţiune îşi fac apariţia amatorii de schi şi săniuş şi cei care vor să se relaxeze pe munte, în Retezat. Locul este înconjurat de o pădure de brazi, care îi atrage pe turişti. Potecile ei înzăpezite ţin locul unei zone de promenadă. Din Râuşor pornesc mai multe trasee turistice spre vârfurile, lacurile şi cascadele Retezatului.

   Zona este una potrivită nu doar pentru iubitorii sporturilor de iarnă, ci și pentru împătimiții de drumeții pe timp de vară. Aici găsim aerul alpin, ne bucurăm de frumusețea tăurilor de munte și a lacurilor glaciare, care fac din Retezat un paradis al drumețiilor într-o atmosferă sălbatică.

   Există mai multe variante de trasee, mai tehnice, mai mult sau mai puțin solicitante, dar și unele mai prietenoase cu turiștii care nu vor să se avânte prea departe. Traseul Curioșilor ori o plimbare de o oră pe Valea Valereasca sunt recomandate celor mai puțin aventurieri. De asemenea, se poate opta pentru traseul ușor care duce la cascada Râușor, o cascadă mai puțin cunoscută și vizitată. Este nevoie de doar 20-30 de minute de urcuș lent pe poteca marcată, pentru a ajunge în partea superioară a cascadei cu o cădere de apă spectaculoasă. Traseul necesită însă atenție în zilele ploioase și în perioadele cu îngheț-dezgheț.

   Drumul intră în zona turistică, lăsând în spate comuna Râu de Mori, iar după ce trece de Biserica Mănăstirii Colț, pe dreapta, și de ruinele cetății cu același nume, pe stânga, şoseaua străbate un defileu îngust cu pereți de piatră, de care stau agățați și înghesuiți copacii din liziera pădurii, apoi urcă abrupt prin pădure. După ce trece de niște poieni împestrițate cu brazi, la capătul câtorva serpentine strânse, drumul ne scoate direct între construcțiile nou apărute, unele amplasate pe stânga și dreapta drumului, iar altele agățate pe coasta golașă din stânga. Continuăm cale de un kilometru până la baza pârtiei, de altfel singura din acești munți unde găsim un restaurant și diferite construcții ce deservesc pârtia de schi. Peisajul se deschide brusc și se poate vedea deja zona alpină, Râușorul fiind una dintre principalele porți de acces în Retezat.

Informații utile

ADRESA

Comuna Râu de Mori

Județul Hunedoara

Contact

Tel: +40722 404087

Email: contact@retezat-rausor.ro

PROGRAM

MAI MULT