Stațiunea Straja

   În partea nordică a munților Vâlcan, la 1445 de metri altitudine se află stațiunea Straja. Aici, pasionații sporturilor de iarnă găsesc 12 pârtii de schi de dificultăți diferite, de la pârtii pentru începători, la pârtii de dificultate medie sau mare. Cea mai lungă pârtie de aici are mai bine de 8 kilometri. Fiecare are instalație pe cablu, iar cinci pârtii au și nocturnă. Fiind amenajate pe versantul nordic al masivului, pârtiile au zăpadă din noiembrie până în aprilie.

   Pârtiile însumează 26 km și sunt permanent întreținute de ratracuri moderne. Zeci de tunuri completează necesarul de nea cu zăpadă artificială și transformă iernile cu zăpadă puțină căzută în mod natural, în ierni perfecte pentru practicarea sporturilor de iarnă.

   Turiștii care aleg să meargă în stațiunea Straja pot urca atât cu telescaunul, cât și cu telegondola. Pe lângă pârtiile de schi, a fost amenajată și o pârtie pentru sanie, Pârtia Baloo, iar pentru schiorii foarte mici există aici și o bandă specială. Părinții interesați să le ofere copiilor o vacanță la munte trebuie să știe că au la dispoziție variante de tabere cu pensiune completă, ghid turistic și animatori, drumeții, activități de descoperire a naturii, speologie, cățărare, cascadă, tiroliană, orientare cu busola, activități sportive, jocuri, dar și animație. Și adulții care vin în stațiunea Straja vara se pot bucura de o mulțime de activități de vacanță inedite.

   Dacă ați ajuns aici este aproape imposibil să nu vizitați și Schitul Straja. În amintirea militarilor români care și-au pierdut viața în prima conflagrație mondială a fost construită Crucea Eroilor. Tot aici a fost ridicat schitul din lemn și, ulterior, a fost amenajat și tunelul celor 365 de sfinți, cu un inedit calendar pictat pe o lungime de 57 de metri.

   Pentru accesul în stațiune există două variante: prima, cu autoturismul, pe drumul din Lupeni sau cu telegondola care pleacă din punctul de pornire a telescaunului vechi. Ambele variante sunt relativ rapide, însă, dacă optați pentru telegondolă, ascensiunea vă va oferi priveliști de o rară frumusețe și o panoramă splendidă asupra întregii Văi a Jiului.

Informații utile

ADRESA

Județul Hunedoara, 335600

Contact

Tel: 0723 227409

Email: asociatiapro_straja@yahoo.com

PROGRAM

MAI MULT