Stațiunea Parâng

   Stațiunea Parâng sau Petroșani – Parâng, așa cum mai este denumită și cum o găsim menționată mai ales în lucrările de specialitate, se află pe versantul nordic al Munților Parâng (sud-estul județului Hunedoara), la o distanță de 15 km de orașul Petroșani și aproximativ 100 km de municipiul Deva. În Parâng găsim cel mai înalt pisc din județ, Vf. Parângul Mare – 2.519 m. Vestiții munți sunt menționați încă din Antichitate. Eschil, iar mai apoi Herodot povestesc într-o legendă despre Muntele Parangos, unde Prometeu a fost pedepsit să stea 3.000 de ani în ținutul de piatră de către zeul Jupiter.

   Munții Parâng ocupă o suprafață de 1.100 kmp, învecinându-se la nord cu Munții Șureanu, la nord-vest cu Munții Retezat, la est cu Munții Căpățânii, iar la vest sunt despărțiți de Munții Vâlcan prin Defileul Jiului. Se remarcă prin piscurile de o rară frumusețe: vârful Parângul Mare (2.519 m – al patrulea vârf ca înălțime din România), vârful Cârja (2.405 m), vârful Parângul Mic (2.074 m) și vârfurile Mija, Stoienița și Mohorul. De asemenea, Munții Parâng adăpostesc 22 de lacuri glaciare printre care amintim Roșiile, Gâlcescu, Mija, Lacul Verde.

   Complexul este vizitat de turiști pe tot parcursul anului. În perioada de iarnă, în Munții Parâng se practică, evident, schiul, dar și alte sporturi de iarnă – sanie, snowboard, precum și plimbări cu snowmobilul și ATV-ul. Chiar dacă stațiunea își așteaptă iarna turiștii pentru a practica sporturile de sezon, vara zona are un farmec aparte, iar de aici pot fi admirate piscurile de o rară frumusețe. Pârtiile de aici sunt în stare bună, iar urcușul oferă panorama Văii Jiului, dar și spre Munții Retezat. Opțiunea pentru Parâng oferă și oportunitatea schiului de tură: se poate urca pe Vârful Parângul Mic, iar apoi pe creasta principală spre Vârful Cârja sau Vârful Parângul Mare. Pentru sporturile de iarnă se recomandă să fie respectate indicațiile rangerilor sau salvamontiștilor, astfel încât bucuria unei ieșiri la distracție în Parâng să fie deplină! În stațiune, mai funcționează și o școală de zbor cu parapanta. Pantele abrupte și curenții ascensionali de aer, fac din stațiune un loc care l-ar face invidios și pe Icar.

Informații utile

ADRESA

Stațiunea Parâng, DJ709F,

Petroșani, 335802

Contact

Tel: 0721 796108

Email: contact@statiuneaparang.ro

PROGRAM

MAI MULT