ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA
Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau „mica Romă de la poalele Retezatului” este primul oraș roman ridicat după cucerirea regatului dacic și integrarea lui în Imperiul Roman. Inițial, așezarea antică se numea Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, iar din secolul al III-lea d. Hr. primește apelativul de Metropolis. Totuși, cel mai frecvent nume întâlnit în inscripții este Colonia Dacica Sarmizegetusa.
Încă de la fondare, așezarea romană a primit titlul de colonia, cel mai înalt rang la care putea ajunge o așezare din Imperiul Roman. Fondarea orașului a avut loc pe data de 18 septembrie 108 d. Chr. la a 55-a aniversare a împăratului Traian. Așezarea a fost amplasată într-o poziție strategică, la intersecția celor două drumuri care veneau de la Dunăre, unul de la Drobeta, unde era marele pod al lui Apollodor din Damasc și celălalt de la Tibiscum, unde se uneau drumurile ce porneau de la Dierna si Lederata, de pe Dunăre. Pe vremea lui Traian, în colonia Dacica Sarmizegetusa, își avea sediul guvernatorul provinciei Dacia, iar cele două legiuni cantonate în noua provincie se aflau la distanțe egale față de centrul administrativ, 100 km sau 72000 de pași. Legiunea a XIII-a Gemina la Apulum și a IV-a Flavia Felix la Berzobis, în Banat. Colonia avea o formă rectangulară, spațiul dintre ziduri măsurând o suprafață de 22,5 ha, suficient de mare pentru a găzdui între 800 și 1000 de capi de familie.
În centrul așezării, la intersecția celor două drumuri principale, cardo maximus (artera nord-sud) și decumanus maximus (artera est-vest), se găsea forul sau piața publică. Aceasta avea rol de centru administrativ și religios al așezării. În spatele forului, a fost construit, în ultimii ani ai domniei lui Traian, un macellum, o piață alimentară. La mijlocul secolului al II-lea d. Hr., macellum-ul a fost transformat într-un al doilea for de piatră, unde a fost ridicat templul capitolin. În această perioadă, forului construit sub împăratul Traian i se adaugă o decorație din marmură, proces care va continua până la începutul secolului al III-lea d. Hr., când întregul edificiu devine unul de marmură.
Istoria orașului se încheie odată cu retragerea romană din Dacia, în anul 273 d. Hr., când va fi părăsit.
Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Situat în imediata apropiere a sitului vechii colonii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Muzeul de Arheologie oferă o colecție de artefacte și reconstituiri istorice ce îți vor oferi o viziune completă asupra lumii stăpânite de romani, de acum aproape 2.000 de ani. Într-una dintre sălile muzeului vei fi martorul începuturilor Sarmizegetusei, cunoscându-i pe primii romani care s-au stabilit aici: soldații Legiunii a III-a Flavia Felix. Urmează apoi spații dedicate educației romane, tehnologiei, ceramicii, agriculturii și statuilor imperiale.
Folosind tehnici de arheologie experimentală, printr-o machetă realizată la scară, muzeul propune vizitatorilor săi o variantă de reconstituire a amfiteatrului descoperit în incinta sitului Sarmizegetusa Ulpia Traiana, din care s-a mai păstrat doar nivelul cel mai de jos al zidurilor.
Informații utile
Sarmizegetusa, nr. 1,
jud. Hunedoara, 337415
Tel: +40 0728 025 694
Email: muzeucdr.deva@gmail.com
LUNI-DUMINICĂ 09:00-17:00
Program extins de vara pentru Complexul de monumente „in situ”: 8:00 – 20:00