Pasul Vâlcan

   Pasul Vâlcan, o trecătoare străveche aflată în grupa vestică a Carpaților Meridionali și în estul Munților Vâlcan, care asigura legătura dintre regiunile istorice ale Transilvaniei și Olteniei, tinde să se transforme într-un punct de atracție pentru iubitorii sporturilor de iarnă și ai drumețiilor pe culmile domoale ale munților. În trecut, a fost o cale de acces importantă, un drum de culme care ocolea sălbaticul defileu al Văii Jiului, unde nu a existat un drum practicabil decât după Primul Război Mondial.

   Situat la cota 1621, la granița județelor Hunedoara și Gorj, cu un drum de acces modernizat pe sectorul care aparține județului nostru, Pasul Vâlcan îi farmecă pe toți cei care ajung în zonă. Aici, natura se împletește armonios cu istoria.

   Pasul Vâlcan a fost martorul tăcut al unor momente importante ale trecutului nostru. Drumul a fost amenajat și folosit de legiunile romane în traseul lor spre cetățile dacice din Munții Orăștiei, fiind cunoscut și sub denumirea de Drumul lui Traian. Ulterior, în anul 1211, trecătoarea a fost dată în stăpânirea lui Hermann von Salza, căpetenia cavalerilor teutoni, care trebuia să apere Transilvania de atacurile tătarilor. În anul 1600, Mihai Viteazul ar fi traversat muntele pe aici în drumul său spre Viena, în încercarea de a-i cere ajutor împăratului Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germanică, Rudolf al II-lea. Conform legendei, în locul numit Poiana lui Mihai, calul său ar fi murit din cauza efortului. În anul 1788, armatele imperiului Otoman au pătruns pe aici în Țara Hațegului, în ciuda opoziției armatei habsburgice. Tot în acest loc, în anul 1916 s-au dat lupte crâncene între armata română și armatele germane și austro-ungare, ruta fiind numită în popor și Drumul Neamțului. Astăzi, încă se văd tranșeele săpate de soldați, care se suprapun pe porțiuni ale drumului județean actual, dar și pe un sector al drumului antic. Grupul statuar ridicat lângă granița cu județul Gorj, amintește de jertfa eroilor români din Primul Război Mondial, iar recrearea, în zona tranșeelor, a imaginii frontului de luptă reprezintă un punct de atracție pentru drumeți și pentru pasionații de istorie.

   Între Pasul Vâlcan și Municipiul Vulcan, începe să prindă contur o mică stațiune montană, cu planuri ambițioase de dezvoltare. Îndeosebi iarna este deservită de telegondola care asigură accesul dinspre oraș, drumul auto fiind închis și transformat de pasionați în pârtie de schi și sanie. În zona de agrement, există două pârtii de schi mai mici, dotate cu teleschiuri și o bandă pentru începători, precum și un apres-ski unde se servesc băuturi calde.

   Dar Pasul Vâlcan nu înseamnă doar sporturi de iarnă. Aici, cicliștii profesioniști și amatori vin să dea piept cu rampele cu înclinație mare de pe șosea. Pasionații de mountain-bike aleg zona pentru ture lungi, cu urcări și coborâri provocatoare. Totodată, Pasul Vâlcan începe să fie cunoscut și pentru competițiile de alergare montană, dar și pentru drumețiile organizate de oamenii muntelui din Valea Jiului, momârlanii. Dar cea mai importantă promovare la nivel internațional a fost realizată odată cu desfășurarea anuală a etapelor de Cupă Mondială la Longboard.

Informații utile

ADRESA

DJ664, Județul Hunedoara

Contact

Tel: –

Email: –

PROGRAM

MAI MULT