Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina

   Situat în Munții Șureanu, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina se remarcă prin peisajul aparte creat în mii de ani prin interacțiunea omului cu natura. Aici se regăsesc numeroase specii protejate de floră și faună, sate în care tradițiile se păstrează încă vii, precum și monumente istorice de o valoare deosebită. Specificul zonei este dat și de prezența fenomenelor carstice de suprafață și din subteran. Acolo unde apa a modelat stânca, s-au format chei, doline, peșteri și avene, unele dintre ele deosebit de importante din punct de vedere științific.

   Pentru cine cutreieră pentru prima oară zona Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, peisajul devine deosebit de încântător prin varietatea reliefului, prin îmbinarea trecutului istoric, probat aici prin atâtea mărturii interesante, cu prezentul înnoitor, dinamic, și coloritul etnografic atât de specific satelor de aici. Parcul prezintă un vădit interes turistic și prin faptul că înglobează o zonă montană de mare atracție pentru iubitorii de drumeții, cu un peisaj natural de o frumusețe neîntrecută.

   Amintim dintre obiectivele arheologice: turnul medieval de la Crivadia (comuna Bănița), castrele romane de marș de la Târsa (comuna Boșorod) și Jigorul Mare (comuna Bănița), fortificația liniară de la Cioclovina – Ponorici, și ansamblul cetăților dacice – monumente istorice incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO. La tot pasul regăsim obiective etnografice – comunități locale tradiționale organizate în sate risipite, stâne și sălașe, unde obiceiurile și tradițiile încă sunt păstrate cu cinste. Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina reprezintă însă, mai presus de toate, un ansamblu de obiective naturale extraordinar de variate.
Peste 400 de peșteri, avene și galerii formează rețeaua reliefului carstic, cărora li se alătură o serie de chei și canioane (Cheile Băniței, Cheile Crivadiei etc.) sau ponoare (Fundătura Ponorului, Lunca Ponoriciului etc). Peisajul este completat de păduri seculare, cascade (Izvorani, Șipotului, Curcubeu sau succesiunile de cascade ale văilor Cioclovina sau Valea Rea) și platouri montane (Platoul Luncanilor, Platoul Vârtoape, etc.) unde natura își confirmă statutul de peisagist suprem.

   Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina prezintă o ofertă extrem de complexă pentru toate domeniile de interes, pentru toate vârstele, capacitățile fizice și abilitățile personale. Lista obiectivelor, a traseelor turistice (împreună cu hărți și track-uri GPS), principalele puncte de acces în parc dar și multe alte informații pot fi găsite pe site-ul administrației parcului: www.gradiste.ro.

   Vă invităm să descoperiți frumusețile Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, iar în drumul vostru să nu uitați că respectul pentru natură înseamnă respectul pentru noi înșine!

Informații utile

ADRESA

Pentru punctele de acces consultă site-ul oficial al PNGMC

Contact

Tel: 0254 211569

Email: office@apngmc.rosilva.ro

PROGRAM

MAI MULT