Parcul Naţional Retezat

   Zona geografică numită Țara Hațegului, un mic colț în sud-vestul Transilvaniei, este mărginită la sud de unul dintre cele mai frumoase masive muntoase de pe teritoriul României, Munții Retezat, ce domină peisajul cu văi pitorești, creste ascuțite și vârfuri semețe.

   Aproape întreaga suprafață a masivului muntos este inclusă într-o arie naturală de protecție, numită Parcul Național Retezat. Primul parc național din România a fost înființat în anul 1935 de către profesorul Alexandru Borza, directorul grădinii botanice din Cluj-Napoca și savantul biolog Emil Racoviță. Desemnat Rezervație a Biosferei în anul 1979 de către Comitetul UNESCO, Omul și Biosfera, Parcul Național Retezat are o suprafață de aproximativ 100 kilometri pătrați, care, în timp, s-a tot extins, ajungând astăzi la peste 38.000 hectare. Zona protejată include un mozaic de habitate acvatice și terestre, o mare varietate de floră și faună. Peste o treime din plantele din România pot fi întâlnite în Retezat. De asemenea, diversitatea formelor include văi glaciare, creste ascuțite, două vârfuri de peste 2500 m și peste 80 de lacuri glaciare, motiv pentru care zona este cunoscută și cu numele de „tărâmul cu ochi albaștri”.

   Accesul spre parc se poate face pe mai multe căi, în funcție de sezon ori de preferințele vizitatorilor. Vara, cei dornici de drumeții montane, odată ajunși la lacul de acumulare Gura Apelor, pot urma drumul forestier ce duce spre Poiana Pelegii, loc de campare, iar de aici se deschid o serie de trasee spre lacurile, crestele și vârfurile Retezatului. Iarna, accesul dinspre țara Hategului se face cel mai adesea prin localitatea Sălașu de Sus, urmând drumul spre cabana Cârnic, iar de aici, mai sus spre cabana Gențiana sau Pietrele. Printre punctele de atracție ale Parcului Național Retezat, se numără cascada Lolaia, Lacul Bucura (cel mai mare lac glaciar din țară), lacul Zănoaga (cel mai adânc lac glaciar din țară), vârful Retezat ce dă numele întregului masiv și cele două vârfuri de peste 2500 m, Peleaga și Păpușa. De asemenea, Munții Retezat oferă posibilitatea practicării activităților specifice zonelor de munte precum drumeție, alpinism, escaladă, schi de pârtie sau schi de tură. Singura zonă de agrement pentru practicarea sporturilor de iarnă este Râușorul, aflată la capătul unei văi pitorești cu același nume.

   În zona centrală a Parcului, se află rezervația științifică Gemenele, înființată în anul 1955, care are un regim strict de protecție, fiind permise doar activitățile științifice.

Informații utile

ADRESA

Pentru punctele de acces consultă site-ul oficial al PNR

Contact

Tel: 0254 779 969

Email: office@retezat.ro

PROGRAM

MAI MULT