Muzeul Textilelor din Băița

   Ce legătură crezi că ar putea exista între faimosul Muzeu Metropolitan de Artă din New York și o comună din județul Hunedoara? Probabil te gândești că nu poate exista nici una. Ei bine, te vom surprinde și îți vom prezenta Muzeul Textilelor din comuna hunedoreană Băița.

   Muzeul Textilelor este un muzeu privat care lucrează cu colecția de textile FARZ (Florica, Ana și Romulus Zaharia). Colecția include textile şi instrumentar folosit în producția textilă tradițională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecție de referință alcătuită din fibre, coloranți şi structuri textile şi o bibliotecă de specialitate. Colecția cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii şi instrumentar textil din România, estul şi centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania şi America. Forța şi unicitatea colecției FARZ constă în faptul că a fost sistematic şi profesional formată, cu atenție la aspectele tehnice ale textilelor. Credem că este singura colecție de acest tip din estul Europei.

   Muzeul Textilelor are trei locații, două în reședința de comună Băița, şi una în satul Hărțăgani. Locația principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băița la 1857. Grădina casei va fi transformată într-o gradină de plante tinctoriale şi de fibre textile. Corpul B, unde sunt localizate spațiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferințe şi un Art Café, este o clădire din anii șaizeci, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producția casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte şi o grădină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie țărănească din satul Hărțăgani.

   O vizită la acest muzeu inedit, se poate tranforma într-o călătorie în lumea plină de culoare a fibrelor și țesăturilor de toate felurile și poate decifra mesajele ascunse între împletiturile și geometria țesutului.

Informații utile

ADRESA

Corp A –  Baița, nr. 21

Corp B –  Baița, nr. 18,

Contact

Tel: 0772.063.116

Email: contact@muzeultextilelor.org

PROGRAM

LUNI-SÂMBĂTĂ  (cu programare)

MAI MULT