Muzeul Satului Hațegan

   Într-o căsuță țărănească de lemn din Țara Hațegului, un iubitor de tradiții și de folclor a adunat la un loc vechi obiecte tradiționale specifice gospodăriilor din zonă, dându-le o nouă viață, în cadrul expoziției dedicate satului hațegan.

   Prin grija lui Anton Socaci, vizitatorii care ajung în localitatea Peșteana din comuna Densuș, pot descoperi în Muzeul Satului Hațegan urmele culturii locale tradiționale, demult dispărută din pricina industrializării zonei. Proprietarul, Anton Socaci, pasionat de istorie, dar şi de tradițiile locului, a cercetat arhivele, crucile din cimitir, pietrele din râu, în căutarea urmelor istoriei omenești şi a celei geologice. Dornic de cunoaștere, a vizitat, în mod sistematic, muzee din toată țara. Experiența dobândită l-a ajutat să-şi dea seama, imediat ce a găsit disponibilă o căsuță de lemn pe jumătate arsă, de valoarea ei culturală (este una din ultimele case de lemn din zonă) pe care a refăcut-o, conferindu-i o destinație muzeală.

   În camera de locuit, a expus patul cu perne, cu icoană deasupra, războiul de țesut, iar pe masă şi la fereastră, obiecte mici. Pe sobă, ca şi în cerdac, o colecție de obiecte de fier. Cele mai valoroase sunt cele făcute în zonă, din fier extras din Valea Fierului din apropiere. Se adaugă ceramică, țesături, un frumos brâu de piele, traiste. În „camera de fală”, un bufet „domnesc’”, un pat, o elegantă sobă de fontă, dintr-o colecție mai mare. Colecționarul dorește să expună fotografii etnografice, multe făcute chiar de el, documente şi informații despre zonă adunate în mulți ani. În curte, unelte agricole, pietre de moară, un sarcofag roman şi pietre cu fosile, presărate între fântâna cu cumpănă şi coșarul din lemn, tradițional. În curte a mai apărut o micuță construcție de lemn, după același model arhitectural local, unde Anton Socaci, gazdă desăvârșită, oferă turiștilor o tratație cu fructe din pomi, miere de la albinele sale și apă rece din fântână.

Informații utile

ADRESA

Peșteana, 337208

Comuna Densuș, Jud. Hunedoara

Contact

Tel: 0754 579 719

Email: andreisocaci@yahoo.com

PROGRAM

MAI MULT