CETATEA DEVEI
În secolul XIII, a fost construită Cetatea regală a Devei. Izvoarele scrise o atestă la 1269 menționând o cetate invincibilă, datorită poziționării sale strategice pe un con vulcanic, la o altitudine suficientă pentru a veghea defileul străbătut de râul Mureș. Istoria cetății este una vastă. Aceasta a aparținut, de-a lungul timpului, mai multor voievozi, duci și principi, a avut rol de cetate de graniță și de supraveghere a unor eventuale atacuri din partea turcilor și a fost martora mai multor lupte și asedii. Tot aici a sfârșit Francisc David, întemeietorul Bisericii Unitariene din Transilvania.
Cetatea Devei a avut mai multe faze de construcție, de-a lungul secolelor fiind de mai multe ori renovată sau modificată. Prima fază a cetății cuprinde o curtină de formă ovoidală, adaptată configurației terenului. Zidul de incintă era prevăzut cu două turnuri la capetele de est și de vest, unul circular și altul rectangular, iar intrarea se afla pe latura nordică. Turnul circular de pe latura estică cuprindea o cisternă cu apă. În această primă incintă a cetății se mai află și o clădire cu etaj pe latura sudică, având elemente arhitectonice care marchează apariția stilului arhitectural gotic în Transilvania.
A doua incintă, a fost construită începând cu a doua jumătate a secolului XVI și a continuat în secolul XVII. Traiectoria acestei incinte este determinată, de asemenea, de configurația terenului și de forma primei incinte, conturându-se astfel într-o formă ovoidală. În colțul sud-vestic, se află Bastionul Bethlen, de formă semicirculară, pe terasa căruia erau amplasate armele grele de foc. Intrarea se făcea prin zona de vest a incintei, printr-o poartă principală carosabilă, cu ancadrament specific perioadei de tranziție, de la gotic la renaștere.
A treia incintă este datată la începutul secolul XVIII, când cetatea a fost transformată într-o fortificație bastionară, începând cu anul 1713. Aceasta era menită să protejeze drumul de acces spre cele două incinte principale. Tot acum au fost construite și cele trei platforme bastionare de formă triunghiulară, prevăzute cu traverse pentru artilerie.
Ultimele lucrări efectuate la cetate au avut loc la începutul secolul XIX, atunci când regele Francisc I a hotărât repararea acesteia, după o perioadă în care cetatea fusese abandonată. În contextul Revoluției din 1848, fortificația a fost distrusă parțial. Cetatea Devei a fost restaurată și se poate vizita urcând cu telecabina sau urmând traseele de la poalele dealului, pe trepte sau prin pădure.
Informații utile
Strada Stadion, Deva 330162
Tel: 0254 220 288
Email: –
LUNI-DUMINICĂ 09:00-21:00