Muzeul Mineritului din Petroșani

   Muzeul minerilor a fost deschis între anii 1961-1962, la Petroșani, ca un omagiu adus muncii acestora. Aici sunt expuse imagini din zona Văii Jiului, unelte de lucru foarte vechi, folosite încă de la începuturile industriei miniere, dar și o serie de eșantioane fosiliere şi fotografii de epocă. De asemenea, în sălile muzeului se află și exponate referitoare la concesionarea perimetrelor miniere și salarizarea la finele secolului al XIX-lea, toate acestea oferind o imagine asupra stării materiale a celor ce roboteau în bezna de sub pământ.

   La Petroșani, se mai găsesc şi o serie de exponate din perioada interbelică (1918-1939) dar şi un grupaj de documente şi materiale care înfățișează contribuția activă a locuitorilor din Valea Jiului la făurirea statului unitar român (1 Decembrie 1918) şi solidaritatea minerilor cu acțiunile greviste din țară, din 1919-1920. Sunt expuse documente şi fotomontaje consacrate grevei minerilor din 1929 de la Lupeni. Revolta minerilor din august 1929 a reprezentat un șoc pentru societatea românească. Sătui de mizerie şi sărăcie, zeci de ortaci au pierit sub gloanțele trase fără milă de jandarmi şi alte zeci au fost răniți în sângeroasele represalii ale unei greve în care minerii nu cereau nimic altceva decât dreptul la o viață mai bună şi răsplata cuvenită muncii lor.
Exponatele muzeului îți vor creiona istoria evoluției tehnicii miniere din Valea Jiului, în funcție de uneltele, mașinăriile și aparatele utilizate în diferite perioade de timp. Vizitând acest muzeu, vei avea șansa să descoperi și să înțelegi cu adevărat cât de dificilă și primejdioasă este această ocupație și cât de aproape de limita dintre viață și moarte sunt cei ce coboară în subteran.

   Muzeul Mineritului din Petroșani a fost complet restaurat și modernizat în anul 2020. La mansardă, a fost amenajată o expoziție unică în țara noastră, dedicată muntelui. Aceasta cuprinde o serie de exponate folosite de către temerari și turiști, dar și de către echipele de salvare montană.

Informații utile

ADRESA

Str. Nicolae Bălcescu, nr. 2

Municipiul Petroșani

Contact

Tel: 0254 541.744

Email: –

PROGRAM

MNIERCURI-VINERI 09:00-17:00

SÂMBĂTĂ 10:00-15:00

DUMINICĂ  10:00-14:00

MAI MULT