Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie

   Situat în centrul orașului, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaști locali care s-au constituit într-un „colectiv voluntar”. Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de trai al locuitorilor acestor meleaguri.

   Din anul 1958, forma de organizare structurată pe voluntariat capătă o formă instituționalizată prin angajarea de personal specializat. Profilul muzeului se orientează către arta populară la începutul anilor 1970, mai precis în 1974 la reorganizarea expoziției permanente. Tot atunci se schimbă și titulatura muzeului, fiind numit Muzeu de Etnografie și Artă Populară. În această perioadă, expoziția punea în valoare creații materiale și artistice ale culturii populare românești din zona Orăștiei, elemente de viață spirituală și caracterul individualizat al obiceiurilor și creațiilor folclorice din această zonă.

   Expoziţia de bază se desfăşoară în cadrul a șase săli, organizate tematic și cuprinde ocupaţiile principale ale oamenilor din această zonă, precum culesul din natură, vânătoarea, pescuitul, apicultura, prelucrarea lemnului, ţesutul, prelucrarea pieilor, colecţii arheologice şi numismatice precum şi aspecte privitoare la costumul popular, datini şi obiceiuri, religie şi viaţă spirituală. Aici poate fi admirată o mare parte din viața celor care au trăit în zona Orăștiei. Colecția etnografică numără 2975 bunuri culturale, cea de istorie și arheologie conține 2558 bunuri, cea numismatică are 1287 piese iar cea de icoane – 70 bunuri, între care se află și 30 piese clasate în categoria TEZAUR și altele 29 clasate în categoria FOND.

Informații utile

ADRESA

Piaţa Aurel Vlaicu, nr. 1

Orăştie, jud. Hunedoara

Contact

Tel: +40254 247 300

Email: muzeucdr.deva@gmail.com

PROGRAM

PROGRAM VARĂ                    MARȚI-DUMINICĂ  10:00-18:00

PROGRAM IARNĂ                  MARȚI-DUMINICĂ  09:00-17:00

MAI MULT