Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

   Începutul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva se leagă de momentul înființării Societății de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara, în anul 1880.
Muzeul din Deva funcționează în clădirea Magna Curia, cunoscută drept Castelul Bethlen, un vechi monument de arhitectură situat la poalele Cetății Deva, în partea de sud a acesteia. Vechimea, importanța şi frumusețea acestei clădiri în stil baroc au reprezentat motivul pentru care a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A.

   Începând cu anul 1998, edificiul a intrat într-un proces de restaurare, încheiat în anul 2006 și care a avut menirea de a reda pe cât posibil splendoarea de altădată a palatului, făcându-l un punct de atracție pentru vizitatori, devenind, astfel, o emblemă a orașului.

   Din anul 2012, în curtea Palatului Magna Curia funcționează un Lapidarium în aer liber care adăpostește o colecție de monumente, aparținând epocilor: preistorie, dacică și romană, provenite din cercetările arheologice de la Baia de Criș, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, capitala Daciei romane – Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia, Germisara, Aquae sau din descoperiri întâmplătoare. Zona de Lapidarium a fost completată ulterior cu alte două corpuri care adăpostesc monumente romane grupate pe două teme majore „Arhitectură civilă romană” și „Arhitectură funerară romană”.

   Piesele preponderente din patrimoniul muzeului sunt constituite în colecții de preistorie, epocă dacică, romană, medieval timpurie, medievală, o colecție de arme albe şi de foc, echipament militar modern şi contemporan, colecții cu piese de istorie modernă şi contemporană. La acestea se adaugă o colecție de artă şi una de efemeride, precum și una de științele naturii. Colecțiile de etnografie se regăsesc la muzeele din teritoriu: Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie şi Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad.

Informații utile

ADRESA

B-dul 1 Decembrie Nr. 39

Deva, Jud. Hunedoara

Contact

Tel: 0254 216 750

Email: muzeucdr.deva@gmail.com

PROGRAM

VARA: MARȚI-DUMINICĂ 10:00 – 18:00

IARNA: MARȚI-DUMINICĂ 09:00 – 17:00

MAI MULT