Lacul Cinciș

   La doar 10 kilometri de municipiul Hunedoara și la 300 de metri în amonte de confluența cu Râul Runcu, se află o importantă zonă de agrement a județului Hunedoara. O vizită pe marginea Lacului Cinciș oferă oricărui vizitator un peisaj spectaculos. Barajul a fost ridicat în perioada anilor 1961-1964 cu scopul de a alimenta cu apă Combinatul Siderurgic de la Hunedoara din acea vreme, dar și pentru alimentarea cu apă a municipiului Hunedoara (doar ca sursă de rezervă/ secundară în anumite perioade), iar ulterior a devenit zonă de agrement pentru hunedoreni.

   În zilele noastre, barajul este folosit și la producerea energiei electrice, printr-o micro-hidro-centrală amplasată în aval de baraj, iar construcția are și rol pentru atenuarea undelor de viitură. Lacul a fost creat prin inundarea văii pe care se întindeau, la acea vreme, cinci sate și cătune: Cinciş-Cerna, Ciuleni, Moara Ungurului, Valea Ploştii și Baia lui Crai. Locuitorii acestor sate au fost mutați în satul nou, modern, care se întinde astăzi pe culmea dealului și care se numește simplu, Cinciș. De asemenea, aici există o foarte veche biserică, atestată documentar la 1360. Din păcate, aceasta a fost înghițită de ape atunci când au început lucrările de amenajare a lacului, însă ruinele ei încă se pot vedea atunci când nivelul apelor scade, priveliștea fiind absolut impresionantă.

   Cu o întindere de 867 de hectare, lacul este unul extrem de spectaculos. Înălțimea barajului este de 48 de metri, iar adâncimea apei poate atinge și 30 de metri. Țărmurile Lacului Cinciș sunt formate în proporție de 52% din nisip chiar dacă lacul este amplasat la poalele munților Poiana Ruscă, cu o înălțime maximă de puțin peste 1.400 de metri.

   O mulțime de locuri de belvedere, hoteluri sau pensiuni, precum și întinderea cristalină a lacului, îi așteaptă deopotivă pe cei care își doresc să se relaxeze sau chiar să practice sporturi acvatice. Lacul Cinciș oferă vizitatorilor săi o experiență inedită în orice perioadă a anului.

Informații utile

ADRESA

Teliucu Inferior, 337465

Județul Hunedoara

Contact

Tel: –

Email:-

PROGRAM

MAI MULT