LA SKI ÎN VALEA JIULUI

Stațiunea Montană Straja

​   Aflată la aproximativ 8 km de orașul Lupeni, Stațiunea Straja reprezintă o destinație apreciată de iubitorii sporturilor de iarnă, dar și de cei care caută răcoarea muntelui în sezonul cald.

   Cei ce vin la Straja, indiferent de anotimp, vor avea parte de peisajele spectaculoase  specifice reliefului montan, stațiunea fiind poziționată la o altitudine de peste 1400 de metri, pe versanții de nord ai Munților Vâlcan. Accesul în stațiune se poate face cu telegondola (cu verificarea orarul de funcționare) sau cu autoturismul, până la parcarea păzită amenajată la baza acesteia. Drumul asfaltat ce urcă din orașul Lupeni este practicabil pe timp de iarnă cu mașini 4×4 sau echipate corespunzător condițiilor meteorologice. De asemenea, există tansportatori autorizați care pot asigura drumul dus-întors pentru grupuri.

   Turiștii vor găsi aici numeroase pensiuni și cabane ce oferă condiții foarte bune de cazare și masă, școli de schi, puncte de închiriere echipamente, centre pentru tabere de vară și iarnă. Stațiunea Straja se poate lăuda cu un impresionant domeniu schiabil, ce însumează un total de 26 de km desfășurați pe 12 pârtii amenajate. Acestea sunt dotate cu telescaune sau teleschiuri, tunuri de zăpadă artificială, jumătate dintre ele având și instalații nocturne.

Stațiunea Parâng

   Aproape de Petroșani, în Masivul Parâng, cei ce iubesc muntele pot alege un sejur de vară sau unul de iarnă, ambele la fel de frumoase, în stațiunea montană aflată la altitudinea de cca. 1800 de metri.

   Munții Parâng reprezintă o zonă deosebită, ce impresionează prin frumusețea peisajelor, adăpostind cel mai înalt pisc montan din județ – Vârful Parângul Mare, 2519 m. Traseele turistice marcate îi ghidează pe drumeți până spre șeile culmilor ce ascund în mijlocul lor splendide lacuri glaciare. Cei atrași de aventură pot experimenta zborul cu parapanta, în zonă funcționând și astfel de centre de inițiere.

   În sezonul rece, stațiunea oferă condiții bune pentru practicarea sporturilor de iarnă, în zonă fiind amenajate 6 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, echipate cu instalații pentru producerea zăpezii artificiale, teleschiuri și telescaune. Harta completă și actualizată a domeniului schiabil Parâng se poate descărca de aici: www.hunedoaraturism.ro/harti-si-ghiduri. Accesul în stațiune se realizează din municipiul Petroșani, urmând drumul județean DJ709F până la parcarea de la baza telescaunului. De aici, accesul către zona alpină se face utilizând instalația de transport prin cablu. De asemenea,  un alt telescaun ce urcă spre stațiune se află puțin mai sus, lângă Hotelul Rusu.

Pasul Vălcan

   Domeniul schiabil Pasul Vâlcan se află la o distanță de aproximativ 15 km față de municipiul Petroșani. Accesul în zona alpină este asigurat de o telegondolă a cărei stație se află în capătul vestic al orașului Vulcan.

   În anotimpul cald, zona este căutată pentru piesagistica impresionantă a Munților Vâlcan. Pe timp de vară, aici se organizează excursii și drumeții pe cărări de munte.

   Iarna, schiorii au la dispoziție 2 pârtii de schi, de dificultate medie și ușoară, ambele fiind deservite de instalații de teleschi. Cei avansați pot practica și schiul off-piste, pe trasee neamenajate, iar iubitorii de sport și mișcare pot face ture pe schiuri înspre Masivul Oslea și zona Straja.

Harta pârtiilor de schi din Valea Jiului poate fi descărcată de pe site, din secțiunea – Materiale utile.