I GIRDINI DI ZOE

   Povestea grădinii a început în urmă cu aproape 20 de ani, când Giovanni Savatelli, un italian îndrăgostit de țara noastră, dar și de grădinărit, a fost vrăjit iremediabil de acest loc și l-a transformat într-o minunată atracţie turistică. Grădina, dedicată nepoțelei sale, Zoe, este un proiect conceput după un plan personal, pe care Giovanni Savatelli l-a dezvoltat fără niciun ajutor specializat. Nu a gândit proiectul întreg de la început, ci l-a extins de-a lungul anilor. În 2010 grădina a început să prindă contur, după ce a fost dezvoltată pepiniera. Savatelli s-a ocupat de fiecare centimetru pătrat al proprietății, a stabilit locul fiecărei plante și i-a urmărit evoluția. Sunt doar plante care s-au putut adapta perfect climatului de aici. Simetria perfectă îi conferă grădinii un aer grandios, dar fără să epateze prin extravaganță. Când ajungi aici, ești pur și simplu fermecat.

   Proprietarul este un autodidact în tot ceea ce înseamnă frumos și în special în amenajarea grădinilor. Nu a apelat la specialiști, ci s-a lăsat inspirat și a studiat foarte mult. Are o afinitate nativă pentru lucrul bine făcut, pentru artă și eleganță, pentru materiale naturale, de calitate. Alături de Ramona Morar, cea care administrează grădina, a creat la Banpotoc un loc din care oamenii pleacă atât de impresionați încât îl declară „raiul pe pământ”.

   Totul este atent așezat, iar fiecare element întregește un ansamblu ce încântă privirea și simțurile. De sus, de pe colină, se pot admira terasele multicolore, straturi de flori și arbuști, garduri vii, alei, bolte și decorațiuni de piatră, totul întregit de covorul moale de gazon îngrijit perfect. De-o parte a grădinii se întinde „Aleea lui Giovanni”, acolo unde gazonul perfect este mărginit de pâraie de flori, tufişuri înflorite şi copaci cu texturi diferite.

   Fântânile, templul, băncile și celelalte obiecte decorative de culoare gri sunt din piatră vulcanică Peperino și sunt opera unui sculptor italian. Au fost aduse pe bucăți și asamblate de un specialist din România. De altfel, multe dintre obiectele de decor de aici provin din vechi grădini italiene. Puterea creativă a omului și a naturii au transformat locul în imaginea perfecțiunii. Dar truda zilnică uriaşă poate fi ghicită doar de cunoscătorii care ştiu cât efort se ascunde în această perfecţiune.

   Sunt hectare întregi în care pur și simplu fiecare pas aduce mirare. În capătul grădinii, italianul a gândit o casă care să se încadreze perfect în peisaj, să i se potrivească. O construcție elegantă, dar firească, fără urmă de opulență. Deși acum totul pare perfect așezat, Giovanni Savatelli încă are planuri de dezvoltare a grădinilor, pentru că dorește să lase generațiilor care vin o moștenire unicat.

Informații utile

ADRESA

Banpotoc, 33726

Comuna Hărău

Contact

Tel: 0770 263 522

Email: admin@igiardinidizoe.ro

PROGRAM

LUNI-DUMINICĂ  09:00-18:00

MAI MULT