Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
Geoparcul Țara Hațegului este primul Geoparc Internațional din România și din Europa de Est recunoscut ca sit UNESCO, pentru modul creativ de valorificare turistică, educațională și științifică a unui patrimoniu geologic și cultural deosebit. Aflat în Țara Hațegului din județul Hunedoara, Geoparcul cuprinde un teritoriu cu un farmec aparte, la întretăierea unor rute culturale şi comerciale străvechi, ce făceau legătura între Transilvania, Banat și Oltenia.
Este o regiune în care geodiversitatea, biodiversitatea şi interacțiunea dintre om şi pământ au creat un spațiu cu o mare valoare naturală şi culturală. Pentru România, conceptul de geoparc internațional a deschis o nouă etapă în abordarea conservării patrimoniului natural și cultural în contextul dezvoltării locale.
Universitatea din București este cea care a inițiat și a coordonat acest proiect de dezvoltare. De asemenea, și-a asumat administrarea statutului de Geoparc Internațional și de sit UNESCO. În parteneriat cu alte entități, Universitatea contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale și propune continuu activități de cercetare, educație, interpretare și promovare a Geoparcului și a zonei Țara Hațegului – Retezat.
Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renașterea unor comunități şi este tărâmul de întâlnire ce îi reunește pe toți cei care se simt atașați de valorile tradiționale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali.
Dinozaurii pitici descoperiți în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Cei care ajung în Geoparc au posibilitatea de a descoperi trei machete de dinozauri pitici, realizate cu o excepțională atenție pentru detalii, de către unul dintre cei mai celebri paleoartiști din lume, canadianul Brian Cooley, dar și trei cuiburi cu ouă de dinozauri. De asemenea, o mulțime de informații interesante despre trecutul și prezentul zonei pot fi aflate în șase puncte de vizitare și interpretare: expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” de la sediul Geoparcului din orașul Hațeg, Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, Casa Vulcanilor din comuna Densuș, Casa Miniaturilor din comuna Totești, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din satul Sânpetru, comuna Sântămăria-Orlea, dar și pe traseele tematice care pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta.
Administratorii geoparcului spun povestea acestuia prin intermediul unei rețele de puncte de vizitare proprii, numite case. Casa Geoparcului, Casa Dinozaurilor Pitici, Casa pentru Știință și Artă, Casa Vulcanilor, Casa Tradițiilor, Casa Pietrelor sunt legate între ele de trasee naturale încântătoare, cum sunt Drumul Apei și al Pietrelor sau Drumul Vulcanilor.
Începând cu anul 2005, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este singurul din România cu statut de membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor. Acest statut a fost reconfirmat în urma unor evaluări internaționale în anii 2008, 2010 și 2014. Din noiembrie 2015, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului a obținut statutul de teritoriu UNESCO, alături de celelalte geoparcuri membre ale Rețelei Globale a Geoparcurilor, ca parte a Programului Internațional UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri.
Informații utile
Strada Libertății, nr. 9A
Hațeg, jud. Hunedoara
Tel: 0254777853
Email: hateggeoparc@unibuc.ro
Consulta site-ul geoparkului pentru programul diferitelor puncte de vizitare