Cetatea Orăștiei
Un ansamblu de monumente istorice aflat chiar în centrul municipiului Orăștie formează cetatea cu același nume. Aceasta este protejată de zidul de apărare, ce constituia un sistem de fortificații medievale specifice. A fost construită în jurul anului 1300, însă a fost atestată documentar în anul 1544 de către Sebastian Munster și, mai târziu, în jurul anului 1560, de către Giovanandrea Gromo. Fortăreaţa era foarte solidă și extrem de bine proiectată. A reprezentat locul de retragere a localnicilor oraşului în cazul invaziilor tătare şi, mai târziu, ale turcilor. Cetatea are un spațiu restrâns care face ca aceasta să fie considerată mai mult o biserică fortificată, decât o incintă orășenească.
Inițial, cetatea Orăștiei a fost o incintă din piatră de formă rectangulară, prevăzută cu turnuri, șanț cu apă și pod. În secolele XVI și XVII construcția medievală a cunoscut mai multe modificări și amplificări. Fortificația a fost afectată în timpul invaziilor turcești din 1438 și 1479, fiind asediată în 1561 și renovată în 1631. Lungimea de la est la vest era de 91 de metri, iar lățimea sud-nord de 84,5 metri. Zidurile au fost construite din piatră de râu prinse cu mortar din var și nisip cu granulație mare, iar grosimea acestora varia între 1,55 și 1,70 m. Ulterior, fortificația a fost preluată de către comunitatea de sași care a dat naștere orașului Orăștie.
În interiorul cetății a fost descoperită rotonda ecleziastică. Aceasta reprezintă o capelă circulară, care este un complex arheologic aflat sub nivelul solului și care, cel mai probabil, datează din secolul XI. Rotonda de aici conține pereții unui lăcaș bisericesc.
Tot aici se află și ansamblul format din biserica reformată (calvină) refăcută în sec. XIV de maghiari și biserica evanghelică (luterană) ridicată în secolul XIX de sași. Cecetările arheologice sistematice din ultimii ani au scos la iveală 49 de monede medievale. Lucrările au demarat imediat după 1300 când apare o incintă din piatră, întărită după 1347 și protejată de un șanț aferent cu apă. Tot atunci, se construiește și turnul de intrare, iar restul bastioanelor au fost edificate imediat după anul 1400. Cetatea Orăștiei a fost un important obiectiv arhitectural și militar.
Există documente care atestă funcțiile acestei fortificații prin bastioanele ei: unele erau folosite drept magazii pentru alimente și hambare, în altul a fost amenajat un cuptor de pâine, alt bastion avea rolul de a păstra praful de pușcă, iar unul a folosit drept loc de tortură a răufăcătorilor.
Cetatea Orăștiei este un loc încărcat de istorie, care deschide, pentru cei care o vizitează, o lume apusă a istoriei hunedorene.
Informații utile
Strada Aurel Vlaicu 3,
Orăștie 335700
Tel: 0254 241 513
Email: primaria@orastie.info.ro
–