CETATEA MĂLĂIEȘTI

   Cetatea de la Mălăiești este, de fapt, un ansamblu de monumente istorice aflate în satul cu același nume, din comuna Sălașu de Sus. Așezată pe un mic platou delimitat de apele Valea Domnească și Pârăul Mălăieștilor, cetatea a avut mai multe etape de construcție. Într-o primă etapă, la sfârșitul secolului al XIV-lea, a fost ridicat un turn-locuință sau donjon de către cnezii români din localitatea vecină, Sălașu de Sus.

   La mijlocul secolului al XV-lea, o ramură a cnezilor din Sălașu de Sus, respectiv familia Sărăcin, a ieșit în evidență în documentele scrise medievale, prin serviciile militare aduse Hunedoreștilor. În această perioadă istorică, au avut loc alte lucrări de fortificare. Mai exact, turnul a fost înconjurat de o curtină eliptică, cu drum de strajă.

   Ultima etapă de construcții a fost inițiată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, moment în care s-au ridicat patru bastioane cu planimetrie poligonală neregulată, un mic palat între turn și curtină, respectiv supraînălțarea turnurilor și a curtinelor. De remarcat este faptul că, sub influența Renașterii, s-au reutilizat fragmente de coloane, altare și sarcofage romane, aduse, cel mai probabil, de la o vilă romană din apropiere.

   Cetatea apare în documente doar în anul 1613, când la moartea fără urmași masculini a lui Ștefan Sărăcin, a fost donată de către principele transilvănean Gabriel Bethlen, altor nobili. Chiar dacă a fost locuită timp îndelungat, istoria cetății a rămas nespusă până la momentul abandonării sale definitive. Aceasta s-a produs ca urmare a luptelor dintre partizanii Habsburgilor și cei ai lui Francisc Rákóczi al II-lea, când a fost asediată cu tunurile.

   Promovarea de care s-a bucurat în ultimii ani a făcut-o unul dintre principalele puncte de atracție ale Țării Hațegului, mai ales pentru turiștii care se îndreaptă spre Cârnic, una dintre porțile de intrare în Parcul Național Retezat. Accesul de la DN66 (Simeria – Filiași) se face prin Ohaba de Sub Piatră, Sălașu de Jos, Sălașu de Sus și traversarea localității Mălăiești.

Informații utile

ADRESA

Mălăiești,

Comuna Sălașu de sus

Contact

Tel: 0762 636 821

Email: –

PROGRAM

LUNI-JOI 09:00-15:00

VINERI 09:00-14:00

SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ 10:00-18:00

MAI MULT