Catedrala din Ghelari
Localitatea Ghelari sau Ghelar este cea mai mare comună din zona etnografică Ținutul Pădurenilor, având peste două mii de locuitori.
“Fala Țării Pădurenilor”, catedrala din Ghelari, aflată în localitatea cu același nume, din județul Hunedoara, a fost ridicată în mai multe etape, începând cu anul 1939, când este săpată fundația construcției. Până în anul 1945, zidurile bisericii erau ridicate până la înălțimea de trei metri, dar în perioada 1945-1955 lucrările au fost oprite din cauza prigoanei comuniste, iar preotul Nerva Florea a fost arestat și eliberat ulterior pentru că nu i s-au găsit acuzații.
Ridicarea lăcașului de cult, finalizată în anul 1960, se datorează jertfei localnicilor, care cu un sprijin considerabil oferit de Combinatul Siderurgic Hunedoara și de mina din Ghelari, au reușit să finalizeze construcția.
După ridicarea zidurilor, a urmat pictarea catedralei, care a durat din 1960 până în 1967 și a fost opera pictorului Constantin Nițulescu. Artistul a împodobit cei 4000 de metri pătrați ai lăcașului de cult cu o pictură realizată în stilul „buno fresco”. Iconostasul, precum și icoanele au fost poleite cu aur, pentru realizarea lor folosindu-se aproximativ 4 kilograme de aur.
Lăcașul de cult a fost sfințit abia în anul 1973, pe data de 4 noiembrie. Construcția are un plan de inspirație bizantină, în formă de cruce greacă înscrisă, cu cupolă, altar, naos și pronaos, iar dimensiunile sunt impresionante, având 47 m lungime, 21 m lățime și 47 m înălțime.
În anul 1977, din cauza mișcărilor de teren apărute ca urmare a intensei exploatări miniere din zonă, structura bisericii a fost puternic afectată, iar aceasta a intrat într-un lung proces de restaurare, început în anul 1988 și finalizat câțiva ani mai târziu.
Informații utile
Strada Rusca, Nr. 62
Ghelari, 337240
Tel: 0753 938 421
Email: –
–