Castelul Nopcsa din Săcel

   Castelul Nopcsa din localitatea Săcel, județul Hunedoara, a fost una dintre reședințele familiei nobiliare transilvănene, ultima care a rămas în proprietatea savantului Franz Nopcsa. Construcția a fost ridicată în secolul al XIX-lea, pe două nivele. Pavilionul principal prezintă o formă în plan alungit și un turn patrulater unde se află intrarea, cu deschideri în formă de arc frânt și creneluri în partea superioară. Inițial, construcția a aparținut familiei Nalaczy, ulterior aceasta intrând în proprietatea baronului Laszlo Nopcsa, unchiul lui Franz. cunoscut și sub numele de Față Neagră.

   Ultimul membru pe linie masculină al familiei hațegane a fost baronul Franz Nopcsa, unul dintre cei mai prolifici oameni de știință ai secolului XX, pionier al paleobiologiei și ultimul proprietar al castelului din Săcel.

   A fost primul fiu a lui Elek, cu o viață personală care se poate confunda ușor cu cea a unui personaj din filmele de acțiune. Aventurier, cercetător, etnolog, paleontolog, spion al armatei Austro-Ungare, dar și un veritabil om de știință. Numele său este strâns legat de descoperirea rămășițelor de dinozauri pitici din Țara Hațegului și mai multe teorii legate de aceștia, valabile și astăzi.

   După terminarea Primului Război Mondial, având în vedere trecutul său ca spion de război, primește o scrisoare de grațiere de la regele Ferdinand I al României, alături de invitația de a lucra pentru Institutul Geologic Român. Conform înțelegerii cu autoritățile române, i-a fost permis să folosească din nou, Castelul din Săcel. În urma unei altercații cu localnicii, a trebuit să se retragă cu o fractură craniană la Sântămăria-Orlea, pentru îngrijiri medicale. Rămas cu sechele după acest eveniment, a fost spitalizat de mai multe ori, iar în anul 1933, a suferit o depresie severă, în urma căreia și-a ucis prietenul și secretarul Bayazid Elmas Doda. După comiterea acestei fapte, baronul Franz Nopcsa s-a sinucis.

   După instaurarea regimului comunist în România, castelul a fost naționalizat și transformat într-un internat și o școală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcționat până la sfârșitul anilor 1990. Castelul care a aparținut familiei Nopcsa nu a mai fost revendicat de urmași. Din 2001, Consiliul Județean Hunedoara a preluat în administrare Castelul Nopcsa, iar în anul 2018 a obținut fonduri guvernamentale pentru reabilitarea ansamblului din Săcel.

Informații utile

ADRESA

Săcel, 337446

Comuna Sântămăria Orlea

Contact

Tel: –

Email: –

PROGRAM

MAI MULT