Casa natală Crișan (Marcu Giurgiu)

   Aflată în nordul județului Hunedoara, comuna Ribița este ofertantă atunci când vine vorba despre plimbări în natură sau obiective culturale. Unul dintre acestea este casa natală a lui Marcu Giurgiu. Probabil că acest nume nu spune mare lucru, dar dacă am vorbi despre Crișan, așa cum îl știe toată lumea, cu siguranță gândul ne va duce la lecțiile de istorie care fascinau cu povești despre curajul și îndrăzneala celor trei pioni principali ai Răscoalei țăranilor români din Transilvania anilor 1784-1785: Horea, Cloșca și Crișan.

   Marcu Giurgiu (Gheorghe Crișan) s-a născut în anul 1733 în localitatea Vaca (astăzi satul Crișan, comuna Ribița). A primit numele de Crișan pentru că prin această zonă trece și Crișul Alb, iar oamenilor de aici li se mai spunea și crișeni. A fost unul dintre conducătorii răscoalei țăranilor români din Transilvania, stând în fruntea țăranilor din Zarand, apoi din Câmpeni, Abrud și Cricău. Au luptat împotriva trupelor austriece, însă superioritatea forței militare austriece a suprimat răscoala. Crișan a fost prins pe 30 ianuarie 1785 și închis la Alba Iulia, urmând a fi judecat și condamnat la moarte. S-a sinucis în celula sa pe 13 februarie 1785, sugrumându-se cu nojițele de la opinci.

   Casa natală Crișan se află în satul cu același nume, situat la aproximativ 15 km de Municipiul Brad. La acest obiectiv se poate ajunge destul de ușor, mai ales că indicatoarele sunt bine amplasate încă de la intersecția cu drumul național DN76 (Deva – Oradea).

   Clădirea a fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de către istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Casa are aspectul unei locuințe țărănești din secolul al XVIII-lea. În cele două încăperi și în anexele clădirii sunt expuse piese de etnografie din zona Ribița, obiecte reprezentative pentru istoria localității în care s-a născut Crișan, arme albe și de foc din secolul al XVII-lea, material documentar referitor la răscoala țăranilor români din Transilvania din 1784-1785.

Informații utile

ADRESA

Sat Crișan, Comuna Ribița

Contact

Tel: 0761 620 783

Email: office@inforibita.ro

PROGRAM

LUNI-DUMINICĂ  09:00-16:00

MAI MULT