Casa-Muzeu „Avram Iancu”

   În vara anului 2003 a fost reconstruită, în localitatea Baia de Criș, casa unde s-a stins din viață Eroul Național Avram Iancu. Sfințită la 8 septembrie 2003 și inaugurată în 14 septembrie cu ocazia Serbărilor Naționale de la Țebea, Casa-Muzeu „Avram Iancu” redă în mod simbolic fosta brutărie a lui Ioan Stupină, zis Lieber, pe prispa căreia și-a găsit sfârșitul marele conducător al Revoluției române din Transilvania din anii 1848-1849.

   Casa-muzeu din Baia de Criș a fost construită în stilul tradițional, caracteristic zonei Munților Apuseni, cu acoperiș în patru ape și o prispă (târnaț) în față. În interior, casa-muzeu este formată din două săli expoziționale. Prima este sala de istorie unde se prezintă activitatea revoluționară a lui Avram Iancu, începând cu Adunarea de la Blaj. Sunt expuse aspecte din timpul marilor bătălii pentru apărarea Munților Apuseni, prin fotografii ale prefecților revoluționari, fotografii ale armelor și luptătorilor, schițe ale luptelor din 1849, fotocopii ale unor scrisori și documente. Apare reprezentat Avram Iancu după Revoluția de la 1848-1849 până la înmormântarea de la Țebea din anul 1872. Sunt prezentate imagini ale numeroaselor victime ale expediției de represiune a trupelor maghiare, precum și documente despre memoria lui Avram Iancu în conștiința posterității, publicații despre Avram Iancu și câteva fragmente din Gorunul lui Horea.

   În cea de-a doua sală sunt expuse piese de etnografie locală. Multe dintre acestea poartă amprenta tricolorului românesc. Astfel, sub tabloul reprezentându-l pe Avram Iancu, este expusă o pătură de lână țesută în cele trei culori naționale, pe care eroul a stat când a participat la un eveniment la Țebea. Tot ca unicat pot fi amintite cele două tablouri care îl înfățișează pe Avram Iancu în întregime îmbrăcat în straie moțești, tablouri prea puțin cunoscute și tradiționalul tulnic, dăruit de un nepot de-al Iancului.

Informații utile

ADRESA

Str. Florilor, Nr. 1

Comuna Baia de Criș

Contact

Tel: 0354 105 676

Email: dgampth@gmail.com

PROGRAM

1 MAI-31OCTOMBRIE            MARȚI-DUMINICĂ  09:00-17:00

1 NOIEMBRIE-30 APRILIE      MARȚI-DUMINICĂ  09:00-17:00

MAI MULT