Casa Memorială „Drăgan Muntean”

   Casa Memorială „Drăgan Muntean”, deschisă publicului chiar în locuința regretatului rapsod din Poienița Voinii, adună o colecție de obiecte, elemente și costume tradiționale pădurenești. Doinitorul Ardealului, artistul care a dus faima Ținutului Pădurenilor în lumea largă, Drăgan Muntean, a lăsat o moștenire autentică în cei 20 de ani de activitate artistică. Tot aici sunt expuse diplomele și premiile obținute de acesta de-a lungul întregii sale cariere artistice.

   Drăgan Muntean s-a născut pe 18 aprilie 1955, în satul Poienița Voinii, aparținător comunei Bunila, din Ținutul Pădurenilor. A fost unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară nu doar din județul Hunedoara, ci din întreaga țară. A fost remarcat prima oară în 1965, la un concurs la Ghelari, iar apoi aparițiile sale scenice au început să fie tot mai dese. Cu toate acestea, debutul său la televiziune, deși era deja foarte cunoscut, s-a făcut destul de târziu, spre vârsta de 30 de ani, iar de atunci cariera sa muzicală a fost una ascendentă, devenind colaborator permanent al Televiziunii Române.

   Drăgan Muntean a absolvit școala primară în satul natal, pentru ca apoi să își completeze studiile la Deva, devenind învățător în comuna Vețel și în municipiul de reședință al județului Hunedoara. Apoi, după ce a absolvit Academia de Poliție, între 1997 și 2000, a fost directorul Ansamblului „Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne, dar dorul de casă l-a readus la Deva, unde, până la sfârșitul vieții, a îndeplinit funcția de șef al Biroului de Cultură, Educație și Tradiții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, având gradul de locotenent – colonel.

   S-a bucurat de o deosebită popularitate, într-o carieră care a durat 20 de ani, devenind unul dintre cei mai apreciați interpreți de folclor românesc din Ardeal.
În plină putere creatoare, cu puțin timp înainte de a împlini 47 de ani, a suferit un accident vascular cerebral. În ciuda eforturilor medicilor, s-a stins din viață pe un pat de spital la Târgu Mureș. În ziua înmormântării sale și cerul a plâns, atunci fiind niște reprize de ploaie, urmate de soare puternic și mai multe curcubeie. Niciodată nu a fost așa de multă lume în fața Casei de Cultură din Deva, care îi poartă numele, ca la slujba de înmormântare a lui Drăgan Muntean. Doinitorul pădurenilor își doarme somnul de veci în cimitirul din satul Leșnic, aparținător de comuna Vețel.

   „Ca toți oamenii, avea locul lui drag, pe care-l cânta mereu și îl purta oriunde prin lume. Acasă pentru Drăgan Muntean era Ținutul Pădurenilor Hunedoarei, acolo păstra icoane dragi și din prea plinul sufletului său le dăruia și altora. Dar într-o zi de Sf. Gheorghe, oamenii de la munte și-au lăsat satele și au coborât în Deva. Cu basmale albe de doliu, cu brad falnic împodobit după datină pentru cei care pleacă prea tineri, cu cântecele lor de îngropăciune, care vin din vremi de departe…” spunea, despre Drăgan Muntean, regretata realizatoare de emisiuni folclorice, Marioara Murărescu.

Informații utile

ADRESA

Str. Poienita Voinii Nr.3,

Poienița Voinii, Comuna Bunila

Contact

Tel: 0354 105 676

Email: dgampth@gmail.com

PROGRAM

MARȚI-DUMINICĂ  09:00-17:00

MAI MULT