Casa Geoparculu

    Pentru a face o călătorie în timp, în urmă cu mai mult de 70 de milioane de ani, pe când Țara Hațegului era o insulă tropicală din mijlocul Mării Tethys, este suficient să treci pragul Casei Geoparcului din Hațeg.

   Expoziția permanentă „Balauri, Dragoni, Dinozauri” recreează scene din perioada Cretacicului târziu, o lume populată de creaturi fantastice, în mijlocul cărora stă unul dintre cei mai feroce dinozauri care au trăit pe aceste teritorii, Balaurul bondoc. Macheta sa, reconstituită de către paleo-artistul canadian Brian Cooley pe baza fosilelor descoperite în Transilvania, înfățișează un exemplar robust, cu o anatomie particulară ce îl diferențiază de speciile cu care este înrudit, părând a fi un hibrid între o pasăre uriașă și un dinozaur pitic, cu membre musculoase, cele superioare fiind alungite sub forma a două degete cu gheare puternice și aspect de seceră. Numele cu care a fost botezat acest prădător își are originile în folclorul românesc, în basmele cu balauri. Alături de acesta este reprezentat și Zalmoxes robustus, un dinozaur ierbivor biped, ale cărui fosile au fost printre primele descoperite de Franz Nopcsa în Țara Hațegului.

   Expoziția de la Hațeg este deosebită, mai ales prin modul în care valorifică fascinația pentru reptilele ce au dominat Pământul înaintea noastră, abordând subiectul atât din punct de vedere științific, dar și din perspectiva oferită de miturile și legendele cu dragoni și balauri. Vizita se programează prin e-mail sau telefon.

Informații utile

ADRESA

Strada Libertății, nr. 9A

Hațeg, jud. Hunedoara

Contact

Tel: 0254777853

Email: hateggeoparc@unibuc.ro

PROGRAM

Consulta site-ul geoparkului pentru programul diferitelor puncte de vizitare

MAI MULT