Capela Romanică sau Rotonda din geoagiu

    Acest mic și neobișnuit lăcaș de cult reprezintă un unicat în peisajul edificiilor de cult medievale de pe teritoriul României. Capela Romanică de la Geoagiu este singura rotondă care a mai rămas în picioare și care mai poate fi vizitată în țara noastră. Totodată, potrivit cercetărilor privind cronologia începuturilor acestui edificiu, Rotonda pare a fi cea mai veche biserică din piatră de la noi, ridicarea ei fiind plasată de unii istorici în sec. XI-XII.

   Construită pe plan circular, din materiale refolosite provenind de la construcțiile romane din zonă, Rotonda păstrează forma altarelor geto-dacice. Straniul așezământ creștin se află în custodia Bisericii Reformate, însă, în prezent, nu mai este folosit pentru slujbe religioase, în acest scop utilizându-se o altă biserică aflată în aceeași curte, și aceasta din urmă cu o valoare istorică însemnată.

   Potrivit unei legende locale, Rotonda ar fi creația cruciaților ce se întorceau de la Ierusalim urmând drumul roman ce străbătea Valea Geoagiului, fiind folosită inițial cu rol de biserică. Ulterior, după ridicarea celeilalte biserici din apropierea sa, Rotonda a fost transformată în capelă, în interiorul ei înhumându-se copiii, iar la exterior fiind îngropați cei maturi. Totuși, în urma cercetărilor arheologice nu s-a descoperit toată istoria acestei construcții singulare, ea păstrându-și nedezlegate o parte dintre mistere.

Informații utile

ADRESA

Str. Independenței nr. 9

Geoagiu, Jud. Hunedoara

Contact

Tel: 0254 249 220

Email: contact@cniptgeoagiubai.ro

PROGRAM

MAI MULT