Călător pretențios – 2 zile în Valea Mureșului

   Valea Mureșului, așternută de-a lungul râului cu același nume, între Simeria, Zam și până la granița cu județele Arad și Timiș, atrage tot mai des atenția celor aflați în căutare de destinații de călătorie, așa că îți recomandăm să petreci 2 zile aici, într-un răsfăț cultural și de relaxare.

   Prima zi a călătoriei dedic-o capitalei de județ, Deva. Nu poți rămâne indiferent imaginii Cetății Devei ce străjuiește orașul de la înălțime, ademenindu-te să-i descifrezi misterele. De sus, chiar dacă nu poți atinge norii cu mâna, cetatea îți oferă o panoramă de zile mari. La coborâre, petrece câteva clipe la umbra copacilor ce încadrează elegant aleile Parcului Cetății. Palatul Magna Curia, cu al său aspect grandios, te va chema pentru o cură de istorie, artă și cultură, printre colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane. În centrul vechi vei găsi restaurante cu meniuri variate, pentru experiențe culinare intense. Încheie ziua la Aqualand, înotând sau relaxându-te la saună.

   A doua zi, îndreaptă-te spre Ilia și oprește-te să vizitezi Castrul Roman de la Micia. Mergi apoi spre Leșnic, unde se află Biserica de piatră Sf. Nicolae, din sec. al XIV-lea. Următorul popas îl poți face în Bretea Mureșană pentru a vedea Biserica de lemn „călătoare” Sf. Dumitru, iar la Gurasada poți admira picturile murale din Biserica de piatră „Sf. Arhanghel Mihail”. Punctează apoi o incursiune în peisajele-unicat ale Arboretumului din Simeria și admiră grădina aristocrată I Giardini di Zoe din Hărău.