Călător cu pas domol – 2 zile în Țara Zarandului

   Se spune că în Ardeal până și timpul curge mai domol. Dacă îți dorești o evadare din agitația orașului, într-un loc în care să te bucuri în tihnă de natură și gazde primitoare, atunci du-te în Țara Zarandului. Această zonă pitorească se întinde de-a lungul Crișului Alb, pe versantul nordic al Munților Apuseni.

   Ziua 1: Începe călătoria din comuna Bulzești, unde îți propunem să vizitezi Podul Natural de la Grohot, săpat în întregime în stâncă de puterea apei. De aici, mergi spre Cheile Ribicioarei cu peisaje bogate în vegetație, aglomerări de stânci și cascade. La ieșirea din drumul european E78, te îndrepți spre nord, până în comuna Vața de Jos, unde, chiar în centrul comunei, găsești un minunat muzeu al satului unde poate fi admirată o vastă colecție de straie populare și obiecte din gospodăria țărănească. Îndreaptă-te apoi spre Țebea, locul în care bate inima unui popor întreg. În Panteonul Moților vei rememora evenimente care au pus o piatră importantă la temelia poporului nostru. Tot la Baia de Criș poți vizita Casa Memorială Avram Iancu și Mănăstirea Franciscană. În satul Crișan, com. Ribița vei putea admira o locuință tradițională, la Casa Memorială Crișan.

   Ziua 2: E timpul să poposești în Brad, unde se află cea mai inedită expoziție din țară- Muzeul Aurului. Vizitează și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie pentru a lua contact cu tradițiile și ocupațiile arhaice din zonă, ca mai apoi să faci o vizită Casei Căutătorului de Aur din Stănija, pentru o lecție de căutare a aurului aluvionar. De aici, te poți îndrepta spre Crișcior, unde îți recomandăm să vizitezi Muzeul Mineral Toda. La Băița, Muzeul Textilelor își deschide porțile pentru a te lăsa să pătrunzi limbajul codificat al țesăturilor.