Biserica Sfântul Nicolae Densuș
Biserica Sf. Nicolae din Densuș se află pe drumul care leagă Hațeg de Sarmizegetusa. A fost construită din piese litice, la inițiativa familiei cneziale locale, utilizându-se mult material de factură romană, precum monumente sculpturale, epigrafice și cărămidă, provenit de la un edificiu antic dispărut din apropiere. Datorită faptului că se încadrează în stilurile arhitecturale romanic târziu și gotic timpuriu, edificiul se datează în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.
Arhitectura complexă și inedită a monumentului a determinat apariția mai multor interpretări și legende cu privire la originile sale. De-a lungul timpului, monumentul a fost considerat ca fiind păgân, templul lui Marte sau mausoleul generalului Longinus. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea s-a înțeles că este, de fapt, o construcție medievală.
În ceea ce privește planimetria edificiului, aceasta este formată dintr-un compartiment de plan aproape pătrat, cu naosul din care se ridică un turn, patru stâlpi realizați din altare romane, care formează traveea de susținere a turnului și o absidă semicirculară amenajată din piatră de carieră. La sud de altar, se află diaconiconul de mari dimensiuni și o „capelă” al cărei acoperiș din lespezi de piatră este astăzi în mare parte demolat. Ulterior Reformei, a fost adăugat, la vest un compartiment rectangular, cel pe care îl vedem astăzi fără acoperiș. Abia în secolul XIX au fost adăugate pe fațadele de sud și nord ale naosului și falsele contraforturi compuse din coloane romane, precum și leii funerari romani, montați la baza acoperișului absidei.
Pictura în frescă, realizată în principal de meșterul Ștefan și echipa sa în secolul XV, la inițiativa membrilor familiei cneziale, cuprinde caracteristici (cromatica echilibrată, desenul ferm, modul de redare a personajelor etc.) care au făcut să fie una dintre cele mai apreciate decorații medievale de origine bizantină din Transilvania.
La sfârșitul secolului XVIII, autoritățile imperiale austriece au trecut biserica în folosința comunității greco-catolice, iar în prezent biserica aparține ritului ortodox.
Informații utile
Densuș 337205, Jud. Hunedoara
Tel: 0254775053
Email: –
LUNI-VINERI 08:30-18:00
SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ 08:00-19:00