Biserica de Marmură din Alun
Dealurile unduitoare și coamele frumos împădurite ale Ținutului Pădurenilor ascund una dintre cele mai uimitoare biserici ortodoxe din țară. Clădită complet din marmură extrasă din cariera satului, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Alun, reprezintă o bijuterie arhitecturală unicat în România, construită între anii 1937 și 1939. Domină satul și este singura din România ale cărei ziduri au fost realizate din prețiosul material de construcții. A fost pictată între anii 1963 și 1966, iar acum a devenit mult prea încăpătoare pentru cei câțiva locuitori care mai trăiesc în Alun. Biserica a fost construită sub îndrumarea părintelui Nerva Florea.
Pentru a ajunge la acest edificiu din Munții Poiana Ruscă, vei străbate un drum pavat în întregime cu marmură albă. În prezent, maicile se ocupă de așezământul de cult. Clădirea bisericii, cufundată într-o liniște perfectă, păstrează mărturia strălucirii de altădată a unui sat înfloritor, în care oamenii își construiau casele folosind blocuri de marmură naturală, de o calitate asemănătoare celei de Carrara.
Una dintre cele mai originale, mai unitare şi mai conservatoare zone etnofolclorice din România, cunoscută sub numele de Ţinutul Pădurenilor se întinde pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscă, între Valea Cernei şi Valea Mureşului. Cei care vizitează aceste locuri sunt transpuși într-o lume arhaică a satului hunedorean, unde oamenii încă mai prelucrează lemnul, metalele neferoase sau chiar piatra și marmura. Pădurenii, recunoscuți prin portul tradițional colorat, unic, au găsit pe culmile Munților Poiana Ruscă, belșug, liniște și apropierea de divinitate.
Informații utile
Drumul Marmurei, Alun 337161
Comuna Bunila
Tel: 0747 361 545
Email: –
–