Arboretumul Simeria

   Arboretumul de la Simeria reprezintă o adevărată lecție de biologie cu accente asiatice, americane și europene. A prins contur în Lunca Mureșului în urmă cu aproximativ 300 de ani. Aici au fost populate peste 2200 de specii de plante originare din toată lumea, fapt care se constituie într-o veritabilă colecție de peisaje unicat.

   O plimbare pe aleile umbroase și răcoroase ale parcului deschide o adevărată explozie de culori și nuanțe, materializate într-o varietate vegetală: magnolii, bambus, arborele cu lalele, abanosul de Virginia, chiparos de California, cedru algerian, arborele de plută, nuferi, trandafiri și arbori giganți.

   Existența acestui parc este atestată pentru prima dată în anul 1763, printr-un document care amintește de o alee cu castani. Ulterior a fost introdus și salcâmul. Prima amenajare făcută aici a fost în stil englezesc, romantic. De-a lungul timpului, patru familii nobiliare maghiare vor deține, pe rând, parcul: Gyulay, Kun, Fay și Ocskay, moștenirea fiind transmisă pe linie feminină. În perioada Revoluției de la 1848, proprietar al parcului este contele Kun, care asistă la o distrugere parțială a acestuia.

   Arboretumul se îmbogățește în perioada 1870 – 1880 , în urma deciziei proprietarilor de a aduce aici specii din Extremul Orient și America de Nord. După finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1949, parcul a fost naționalizat și declarat ocol silvic experimental. Cinci ani mai târziu, aici a fost înființată o stațiune de cercetări, iar Parcul Dendrologic de la Simeria primește statutul de „Monument al naturii”.

   Arboretumul se întinde astăzi pe o suprafață de aproape 70 de hectare, iar cele 50 de parcele ale parcului adună laolaltă poieni, drumbrăvi, alei, dar și lacuri și izvoare, într-o complexitate peisagistică rar întâlnită. Acestea fac din Arboretumul de la Simeria un peisaj de vis, extrem de valoros, cu o varietate cromatică nemaiîntâlnită. Arhitectura peisagistică a parcului te poartă prin poieni însorite străbătute de alei șerpuite, prin desișuri acoperite de un contrast jucăuș de lumini și umbre, peste delicate podețe ridicate deasupra lacurilor de culoare verde smarald și prin elegante și grațioase grădini japoneze.

Informații utile

ADRESA

Str. Biscaria, Nr. 1, 331141

Simeria , Romania

Contact

Tel: 0254 261 254

Email: office@icashd.ro

PROGRAM

LUNI-DUMINICĂ  08:00-20:00

MAI MULT