hunedoaraturism.ro Web analytics

TRASEUL BISERICI MEDIEVALE

INFORMEAZA-TE

Accesaţi site-ul www.eco-romania.ro sau www.turismretezat.ro pentru a descărca track-ul GPS al acestuia. Pentru o mai uşoară orientare în teren vă recomandăm să folosiţi harta “Ţara Haţegului - Retezat”, disponibilă în numeroase locaţii din destinaţie şi pe site-urile www.eco-romania.ro şi www.zenithmaps.com

Rută: Sarmizegetusa – Breazova – Peșteana – Densuș – Hățăgel – Totești – Păclișa – Sânpetru – Unciuc – Cârnești – Ostrov – Ostrovu Mic – Clopotiva – Sarmizegetusa

 

Timp de parcurgere: aprox. 5 ore

 

Distanţă parcursă: 40,6 km

 

Diferenţa de altitudine: cca. 170 m

 

Grad de dificultate: uşor

 

Suprafaţă: drum asfaltat, drum betonat, drum pietruit, drum de pământ, potecă

 

          Prezentare: Din centrul comunei Sarmizegetusa pornim în direcția Hațeg. După ce ieșim din sat, intrăm pe primul drum pietruit din stânga ce ne va conduce până în Breazova. Traversăm satul, iar la ieșire, după ce trecem podul peste râu, facem imediat stânga pe o cărăruie/drum de pământ ce este prevăzut cu o poartă. Trecem de poartă și continuăm pe poteca evidentă ce trece prin câmpurile cultivate sau livezile oamenilor. Nu după mult timp, vom intra pe un drum de pământ ce vine din dreapta, iar mai apoi un drum pietruit ce vine tot din dreapta. Tot timpul vom continua să mergem înainte, astfel că, în mai puțin de jumătate de oră de la ieșirea din Breazova, vom ajunge în Peșteana. Aici putem vizita mai multe obiective culturale (biserica reformată, biserica medievală, Muzeul Satului Hațegan) sau naturale (Tăul fără Fund, o mlaștină unde se poate observa una din puținele specii de plante carnivore din România, roua cerului).

   Vom continua drumul prin sat până în centrul acestuia, iar de acolo vom continua înainte spre Densuș. Chiar la ieșirea din Peșteana vom face dreapta, traversăm podul, și începem să urcăm panta mai accentuată din față. Atenție! Indicatoarele rutiere sunt deseori schimbate de localnici și în anumite cazuri nu pot fi de încredere. Este bine să vă orientați după hartă sau după track-ul GPS. Odată ajunși în Densuș, faceți stânga la prima intersecție, iar când ajungeți la primărie faceți dreapta pentru a merge la biserica medievală.

   După vizită, întorceți-vă la primărie, faceți stânga pe drumul de pe care ați venit și mergeți tot înainte până la Totești. Aici faceți dreapta pe drumul național ce leagă Hațegul de Sarmizegetusa, iar în Păclișa faceți stânga chiar pe langă biserică. La prima intersecție mai mare faceți stânga din nou și apoi urmați drumul asfaltat care vă va scoate chiar la baraj. Treceți peste baraj și intrați în Sânpetru. Aici puteți vizita biserica medievală sau dacă urcați mai mult pe Valea Sibișelului, puteți vedea poteca tematică Valea Dinozaurilor.

   Din Sânpetru continuați până în Unciuc, iar aici faceți dreapta pentru a traversa canalul spre Cârnești. Traversați satul pe strada principală ignorând ulițele asfaltate din dreapta și din stânga. Faceți stânga la biserică și continuați până în Clopotiva, trecând prin Ostrov unde puteți face un mic ocol de la drumul județean până la biserica medievală deosebit de frumoasă. Chiar la intrarea în Clopotiva veți intersecta un drum ce duce spre Valea Râului Mare la stânga și Sarmizegetusa la dreapta. Urmați calea spre Sarmizegetusa și, după ce ieșiți din localitate și parcurgeți în coborâre ușoară o bună bucată de drum spre Sarmizegetusa, intrați ușor la stânga, peste un podeț, pe un drum de pământ ușor înierbat.

   Continuați pe acesta până ajungeți într-un punct unde drumul pare ca se pierde într-un pârâu, însă aici trebuie să continuați drept înainte cam 5-10 metri prin apa ușor adâncă, lejer de traversat pe margine și pe bolovani. După ce treceți de această porțiune virați pe primul drum la stânga și continuați până veți ajunge în situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Puteți alege să vizitați ruinele fostei capitale romane a Daciei sau să continuați înainte până veți ajunge în DN.

Fotografii realizate de: Remus Suciu, Claudiu Mladin, Raoul Poenar, Bogdan Bal, Cazan Călin, Luminița Pintilei